Järvikeskus-hanke

Etusivu :: Järvikeskus-hanke

Uudenmaan Järvikeskus-hanke

Uudenmaan Järvikeskus-hanke 2008-2010

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö (Luvy) ry luotsasi Uudenmaan järvikeskus-hanketta. Hankkeen tavoitteena oli selvittää vesistötutkimukseen- ja kunnostukseen liittyvän osaamiskeskittymän ja perhepuiston toteuttamista yhtenä Porlan (kartta) alueen tulevaisuuden vaihtoehtona.

Porlan alue on kaupungin omistuksessa ja alueen käyttötarkoituksesta nyt ja tulevaisuudessa päättää Lohjan kaupunki. Hankkeen tavoitteena oli, että Uudenmaan järvikeskusta koskeva esiselvitys tarjoaa yhden kiinnostavan toteuttamisvaihtoehdon, kun alueen kaavoituksesta päätetään. Hankkeessa valmistuneet selvitykset ovat käytettävissä mm. alueen kaavoitustyössä.

Esiselvityshanke toimi ajalla 1.11.2008-19.3.2010. Hanketta rahoittivat Uudenmaan ELY-Keskus, Ykkösakseli ry ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry. Hankkeen kokonaisbudjetti oli n. 86 000 €. Osa töistä tehtiin talkoovoimin.

   


 Lisätietoja kaavoitustyöstä Lohjan kaupungin sivuilta.

Erinomaiset lähtökohdat järvikeskukselle:

Porlan sijainti Lohjan kaupungin keskustan tuntumassa Uudenmaan suurimman järven, Lohjanjärven rannalla, ja Porlan alueen puitteet luontoarvoineen ja vanhoine kalanviljelyaltaineen tarjoavat sekä alueen asukkaille että eri toimijoille mahdollisuuksia, joita ei ole Lohjalla vielä hyödynnetty. Lohjan ranta-alueiden kehittäminen vetovoimaisiksi kohteiksi luo mahdollisuuden ranta-alueen palvelurakenteen monipuolistamiselle.

Porlan alue on Lohjan kaupungin omistuksessa ja se on kooltaan noin 6 ha. Alue on ollut aktiivisessa kalanviljelykäytössä v. 1916-1995.

 Katso ilmakuvat Porlan alueelta. 

Porla sijaitsee

  • Lohjan keskustan välittömässä läheisyydessä - Alue on asukkaiden helposti saavutettavissa
  • Etelä-Suomen suurimman järven, Lohjanjärven, rannalla, joka on teollisuuden raakavesilähde sekä Lohjan kaupungin varavesilähde - Järven veden laadun seuranta ja puhtauden turvaaminen on yhteinen asia!
  • Pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä - Pääkaupunkiseudun 1,3 milj. asukkaan ja matkailijoiden saavutettavissa myös julkisilla kulkuvälineillä

Porlan alueella

  • 90-vuotta vanhan kalanviljelylaitoksen vanhat puitteet ja altaat olemassa - Alue on merkittävä osa Lohjan kulttuurihistoriaa
  • Valtakunnallisesti arvokas lehto ja muu luonto -Alueen kasvillisuus ja eläimistö muuttuu järviluonnosta harjuluontoon 150 m matkalla.